Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Τα κλισέ των αθλητικών ειδήσεων ΙΙ

Ενώ έχουμε ήδη κάνει register το url http://otimourdeneinaistonthrylopia.blogspot.com/, συνεχίζουμε την σειρά των ποστς που αναφέρονται σε απίστευτα κουραστικά κλισέ που γράφονται συχνά στις αθλητικές ειδήσεις. Ο μόνος τρόπος να τα ξορκίσουμε είναι ο ορθολογισμός που έχει και το πλεονέκτημα της αποκάλυψης της χιουμοριστικής πλευράς των κλισέ αυτών. Στο προηγούμενο ποστ ασχοληθήκαμε με κάτι που λένε οι παίκτες, τα επόμενα δύο αφορούν τους δημοσιογράφους και τους προπονητής, απονέμοντας έτσι μια ιδιότυπη δικαιοσύνη. (Οι πρόεδροι και οι παράγοντες κάνουν συνήθως one off δηλώσεις και ο νεροκουβαλητής, ως γνώστης του θέματος, πιστεύω θα επιμεληθεί ένα μικρό αφιέρωμα στο μέλλον.)

1. "Το ποδόσφαιρο δεν είναι πυρηνική φυσική". Με την παραλλαγή "το ποδόσφαιρο δεν είναι θεωρία ενοποιημένων πεδίων". Πρόκειται για ακόμα ένα από τα αγαπημένα μου κλισέ, καθότι είναι τόσο λάθος όσο δεν πάει άλλο. Μάλιστα από ότι έχω προσέξει χρησιμοποιείται και από μεγάλα ονόματα της αθλητικής δημοσιογραφίας, προφανώς γιατί προσδίδει intellectual άλλοθι, σε άλλες εξίσου λάθος διατυπώσεις. Καταρχάς, μεγάλο όνομα είναι και οι iron maiden, αλλά σταματήσαμε να τους ακούμε από τα 20. Δεύτερο, το ποδόσφαιρο δεν είναι ντετερμινιστικό σε αντίθεση με τις θεωρίες της φυσικής και κατά συνέπεια είναι (απείρως ίσως) πιο δύσκολο από την πυρηνική φυσική και την θεωρία των ενοποιημένων πεδίων. Ακόμα και αν κάποιοι νομίζουν ότι ξέρουν πολύ ποδόσφαιρο. Αυτό γιατί ο οποιοσδήποτε μπορεί να καταλάβει μια θεωρία της φυσικής ξεκινώντας από τις βασικές αρχές της φυσικής και ακολουθώντας βήμα προς βήμα μια σειρά λογικών διατυπώσεων. Άρα δεν υπάρχει καμία ομοιότητα της φυσικής με το ποδόσφαιρο ή οποιοδήποτε άλλο άθλημα εν γένει, με μόνη εξαίρεση ίσως το σκάκι, που είναι λυμένο μεν θεωρητικά, αλλά πρακτικά αυτό είναι αδύνατο. Όμως στο ποδόσφαιρο τι λογική διατύπωση να κάνεις όταν Μέσι σκοράρει με κεφαλιά στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην άμυνα της Γιουνάιτεντ; Μπορεί κάποιος τώρα να πει ότι η κβαντομηχανική είναι μια πιθανοκρατική θεωρία, όμως δεν είναι αυτό το θέμα μας, γιατί οι πιθανότητες αφορούν το αποτέλεσμα της μέτρησης και όχι την εξέλιξη του συστήματος. Και τελοσπάντων οι πιθανότητες αυτές είναι καλά ορισμένες και έτσι δεν προσφέρονται για στοιχήματα. Καταλήγουμε έτσι σε μια εναλλακτική απόδειξη του επιχειρήματος μας, που είναι η προφανής ευημερία όλων αυτών των εταιριών στοιχήματος.

2. "Δεν πήραν καλούς παίκτες". Αγαπημένο κλισέ του Σόλιντ. Ειλικρινά, αυτό ξεπερνά τα όρια της λογικής. Επί της ουσίας όμως, χρησιμοποιεί το γνωστό τέχνασμα που είναι το μπέρδεμα του αιτίου και αποτελέσματος. Φυσικά και εάν είχε ο οποιοσδήποτε καλούς παίκτες θα μάζευε όλες τις κούπες. Τότε όμως ο προπονητής δεν θα ήταν απολυμένος και γενικά δεν θα έλεγε κάτι ενάντια στους παίκτες και την ομάδα του. Είδατε που πρόκειται για κυκλική επιχειρηματολογία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Greece License.